Monday, 22 July 2013
Nasi Ayam
A. Sup utk 1 ekor ayam
- Blend:
2 bwg besar
10 bwg putih
2 inci halia
- sup bunjut
- garam
- gula
- dua kiub ayam
- daun sup/ bwg goreng tabur atas sup sebelum hidang.
Tumis bahan blend, masukkan ayam smpai ayam sebati dgn bahan.
Masukkan air hingga tutup ayam+ sup bunjut+ kiub+ garam+ gula.
** amik 9 cwn air sup utk d masukkn dlm nasi, sejukkan dulu.
B. Nasi (6 cwn)
- Beras + sup ayam td.
- Blend 2 bwg besar, daun pandan, 6 bwg putih, halia.
- Tumis bahan dgn planta, masukkan 3 kiub ayam.
- Tuangkn bahan tumis ke dalam beras td.
- Kacau rata dan masak.
- Bila air nasi dh kering, kacau dan biarkn dlm keadaan 'warm' smpai nasi masak sekata.
C. Kuah cili
- Blend 10 biji cili, 3-4 bwg putih.
- Dalam periuk masuk bahan blend, sos cili, gula, garam, cuka (bole ganti dgn limau nipis)
D. Ayam Kicap
- Ambil 1/2 kuantiti ayam dr sup td
- Bole perap dgn bahan dr resipi "Honer Chic Wings"
- Or perap dgn bwg merah, putih, halia, kicap, lada hitam.
- Goreng atau bakar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nk jwb soalan psl bubur baby tu.kalau guna slow cooker takyah blend pun takpe dah. kalau rasa bubur tu still berketul n baby x boleh telan lagi, blend la dulu kot.tqq
ReplyDelete